måndag 4 oktober 2010

En mans sorg

En man lämnar sitt hemland för att söka arbete i Sverige när han är i tjugoårsåldern. Tanken är att jobba och återvända efter en tid. Men månader och år går och mannen blir kvar i Sverige. Han har tur eftersom flera i hans familj även dom flyttar till Sverige, flera syskon och föräldrarna. Det finns hur mycket jobb som helst på den här tiden och det är bara att gå in på en arbetsplats och troligtvis har man jobb efter någon dag bara.
Några år går och mannen träffar en kvinna han blir förälskad i som också hon flyttat från samma land till Sverige.
Paret bosätter sig på landet och mannen arbetar hårt i skogen och sköter djuren på gården. Hans fru hjälper naturligtvis till oerhört mycket. Snart kommer två barn ganska tätt och senare en sladdis efter nio år.
De lever som en svenssonfamilj under ett decenium men sen blir livet inte alls vad de har förväntat sig.
Älste sonen drabbas av cancer och dör när han är 13 år. Sorgen är för stor och hela familjen kämpar vidare utan att prata så mycket om det som har hänt.

Mannen har förlorat sin älste son och att leva med den smärtan är outhärdlig. När även hans fru insjuknar i cancer några år senare kommer all skräck och alla smärtsamma minnen tillbaka. Frun kämpar i flera år men till sist dör även hon 48 år gammal. Yngste sonen blott 15 år förlorar sin mor och mannen har redan nu haft ett tufft liv som ingen förtjänar.

Det går knappt nått år till och även yngste sonen insjuknar i cancer och är tvungen att avbryta sina gymnasiestudier. Det blir många resor till sjukhus och ironiskt nog får sonen ett rum i Uppsala med utsikt mot en kyrkogård!
Efter operation och mycket mediciner blir sonen frisk och kan sakta men säkert komma tillbaka till livet igen. Mannens kniv som skurit i hjärtat släpper något när beskedet kommer att sonen är på bättringsvägen.

 Åren går och när mannen själv blir gammal får han stora problem med ryggont.  Det visar sig efter några undersökningar att det är cancer. Cellgift sätts in och mannen ställs i kö för strålning.
Känslorna kommer tillbaka om hur livet varit och att det bara är en i hans familj som inte haft sjukdomen, hans dotter. Ett år går med mycket upp och ner i humör och hälsa men till slut segar de goda och cancern ger sej av.


Ett hårt liv. Ett liv som inte blev som man tänkt sej. Ett sorgfyllt liv. 
Men även här finns massor av lycka innan och emellan och även under tragedierna.

Min Morfar är bäst


En stor kram till min mamma som också var med om dessa händelser. Hennes storebror och mamma dog båda två innan hon hann fylla 25.